Wet toekomst pensioenen: de stand van zaken voor werkgevers

Wet toekomst pensioenen: de stand van zaken voor werkgevers

Donderdag 17 oktober 2024

Wet toekomst pensioenen: de stand van zaken voor werkgevers

Er komen ingrijpende veranderingen voor het Nederlandse pensioenstelsel aan. Werkgevers met een verzekerde pensioenregeling moeten zich goed voorbereiden op de nieuwe wetgeving. Want de manier waarop pensioenen worden opgebouwd en uitgekeerd wijzigt aanzienlijk. In deze blog beantwoorden we deze vragen:

  1. Gaat de Wet toekomst pensioenen door?
  2. Wanneer moet de pensioenregeling aangepast worden voor de nieuwe pensioenregels?
  3. Wat moeten werkgevers regelen voor het nieuwe pensioen?
  4. Moet ik een transitieplan maken?
  5. Welke rol heeft de ondernemingsraad bij de pensioentransitie?
Offerte pensioenadvies Wet toekomst pensioenen

Gaat de Wet toekomst pensioenen door?

De Wet toekomst pensioenen (Wtp) is de laatste tijd misschien iets minder in het nieuws, maar de nieuwe pensioenwet gaat zeker door. De wet is in 2023 officieel in werking getreden na uitgebreide debatten en de nodige vertragingen. Uiterlijk in 2028 moeten alle pensioenregelingen zijn aangepast.

De Wtp is ontworpen om het pensioenstelsel te moderniseren en om pensioenen transparanter en toekomstbestendig te maken. Dat laatste is belangrijk gezien de toenemende vergrijzing en veranderingen in de arbeidsmarkt.

Voor werkgevers betekent dit dat uiterlijk vanaf 2028 moet overstappen naar een nieuwe pensioenregeling die voldoet aan de eisen van de WTP. Het is belangrijk om tijdig een pensioenadviseur in te schakelen en samen te starten met de aanpassing van het pensioen.

Wanneer moet de pensioenregeling aangepast worden voor de nieuwe pensioenregels?

De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel moet uiterlijk op 1 januari 2028 zijn afgerond. Dit geeft werkgevers enkele jaren de tijd om een geschikte regeling te vinden die voldoet aan de nieuwe wetgeving. Het is verstandig om niet te wachten tot het laatste moment, omdat er veel te regelen valt. Het moment dat de huidige pensioenregeling verlengd moet worden, is bijvoorbeeld een goed moment om de regeling klaar te maken voor het nieuwe pensioenstelsel. Een reden om het pensioen eerder te wijzigen, is als de huidige regeling verouderd is. 

Wat moeten werkgevers regelen voor het nieuwe pensioen?

Er zijn verschillende stappen die je moet nemen om over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Hieronder beschrijven we in hoofdlijnen het proces voor bedrijven die een eigen pensioenregeling hebben bij een verzekeraar of ppi.

  1. In gesprek gaan met een onafhankelijk pensioenadviseur.
  2. Verkennen mogelijkheden voor het aanpassen van de beschikbarepremieregeling (bij een middelloonregeling hebben bij een verzekeraar, zijn er nog andere mogelijkheden):
    1. Werknemers in dienst voor introductie van de wetgeving blijven in de bestaande regeling en nieuwe werknemers krijgen dan een regeling die voldoet aan de nieuwe wetgeving. Binnen je bedrijf heb je dan twee regelingen waarvan 1 regeling in de loop van de tijd zal leeglopen.
    2. Alle werknemers gaan naar een nieuwe regeling die voldoet aan de nieuwe wetgeving. Alle werknemers hebben dan dezelfde regeling, maar voor werknemers die al in dienst waren voor de introductie van de wetgeving zal gekeken moeten worden naar een vorm van compensatie als de oude pensioenambitie hoger was dan na de verandering.
  3. Keuze om door te gaan bij de huidige pensioenuitvoerder of om een marktverkenning te maken.
  4. Keuzes maken voor gewenste nieuwe pensioenregeling.
  5. Opstellen van een transitieplan (optioneel als de bestaande regeling blijft bestaan).
  6. Overeenstemming bereiken met de medewerkers (via de OR of Pvt) over de aanpassingen.
  7. Implementeren nieuwe pensioenregeling.
  8. Zorgen voor duidelijke pensioencommunicatie naar de medewerkers, met extra aandacht voor mogelijke compensatie. Er komt veel op werkgevers af. Maar je staat er niet alleen voor. Onze pensioenadviseurs begeleiden je bij iedere stap en kunnen de pensioencommunicatie verzorgen. 

Moet ik een transitieplan maken?

In veel gevallen zijn werkgevers met een verzekerde pensioenregeling verplicht om een transitieplan te maken.Er zijn drie opties voor het aanpassen van de bestaandebeschikbare premieregeling voor het nieuwe pensioenstelsel:

  1. Eerbiedigende werking
  2. Harmoniseren en in pensioen compenseren
  3. Harmoniseren en in loon compenseren

Bij de tweede en derde optie is een transitieplan verplicht.Wordt gebruik gemaakt van deeerbiedigende werking? Dan hoeft de werkgever geen transitieplan op te stellen. Wij raden aan om in dit geval toch een (verkort) transitieplan te maken met de afwegingen die geleid hebben tot deze keuze. 

Welke rol heeft de ondernemingsraad bij de pensioentransitie?

De ondernemingsraad (OR) speelt een belangrijke rol in het overgangsproces naar de nieuwe pensioenregeling. Net als bij andere aanpassingen van de pensioenregeling, heeft de OR instemmingsrecht over wijzigingen. Wij adviseren daarom de OR op tijd in het proces te betrekken. 

Pensioenadvies voor je bedrijf en medewerkers

Het mag duidelijk zijn: de Wet toekomst pensioenen is een ingrijpende hervorming van het pensioenstelsel en vraagt van werkgevers een zorgvuldige voorbereiding. De deadline is nog enkele jaren weg, maar het is verstandig niet tot het laatste moment te wachten. Onze pensioenadviseurs kunnen samen met jou het beste tijdpad voor jouw organisatie bepalen. Neem contact op met jouw adviseur op via 0172 245 95.

Wil je eerst een voorstel ontvangen voor onze dienstverlening en de bijbehorende kosten? Vraag dan nu een offerte aan. Wij zijn altijd transparant over de kosten. Geen verrassingen achteraf dus.

Offerte pensioenadvies Wet toekomst pensioenen